Zazwyczaj kiedy słyszymy o alergii to myślimy o reakcjach systemu immunologicznego, którego stan możemy sprawdzić dzięki badaniu IgE. Istnieje jednak duża część tzw. póznych objawów alergicznych, pojawiających się zazwyczaj wiele godzin po kontakcie z alergenem. Ten typ reakcji alergicznej mierzymy za pomocą badania IgG. To właśnie te reakcje alergiczne mają największy wpływ na zachowanie, ponieważ powodują wiele zaburzeń w funkcjonowaniu różnych organów w naszym organizmie. Pamiętajmy, że mózg jest najważniejszym organem i jest połączonym z całym organizmem. U osób z autyzmem, przy współistniejącej przepuszczalności jelitowej, deficytach enzymatycznych i zaburzonej florze jelitowej - pokarm jest źle trawiony. Poprzez uszkodzoną śluzówkę jelita przedostaje się do krwioobiegu powodując reakcje alergiczną, którą nazywamy nadwrażliwością. Proteina mleka (kazeina) i proteina zboża (gluten) gromadzą się w mózgu. Są one podobnie zbudowane do morfiny, dlaczego często nazywane są kazeomorfiną i gliomorfiną. Powodują one zmiany zachowania takie jak: nadpobudliwość, depresja, agresja i inne. Najbardziej inwazyjnymi alergenami są alergeny pokarmowe jak również grzyby i produkty chemiczne.
Zazwyczaj osoby, które są uczulone na przynajmniej pięć alergenów, są również nadwrażliwe na jedną substancję chemiczną. O jakich substancjach chemicznych mówimy? O chlorze, formalinie, detergentach, plastikach, płynach na insekty, kosmetykach, perfumach, papierosach etc. Aby stwierdzić czy dany pacjent ma uczulenie należy przeprowadzić odpowiednią obserwację.
Istnieje pięć punktów określających możliwość istnienia alergii:
- Obserwacja zmian fizycznych, szczególnie w obrębie twarzy i uszu. Występowanie długich i cienkich rzęs, rozszerzonych źrenic, bladość twarzy, zaczerwienione policzki i płaty uszne może świadczyć o nadwrażliwości i skłonności do alergii.
- Obserwacja zachowania - rejestracja nadpobudliwości, agresji, depresji i częstego poruszania nogami.
- Występowanie problemów z układem oddechowym ( kaszel, spazmy, katar).
- Diagnostyka pulsu (należy znać średni puls pacjenta mierzony podczas pełnej minuty podczas całego tygodnia o różnych godzinach dnia badanie Dr. Coca)
- Ocena umiejętności pisania i rysowania.
Aby ustalić dokładnie jaki produkt żywieniowy powoduje alergię należy zastosować jedną z trzech typów diet:
- Dieta prostej eliminacji - jest bardzo użyteczna, ale dzięki niej można wyeliminować tylko jeden alergen by mieć pewność diagnostyczną.
- Dieta złożona.
- Dieta rotacyjna - jest najbardziej wiarygodna z punku widzenia diagnostyki a zarazem bardzo skuteczna w leczeniu alergii.
Najlepszą metodą diagnostyczną jest wykonanie panelu alergicznego IgG a nie IgE. Dzięki temu badaniu uzyskamy dokładną informacje na temat nadwrażliwości pacjenta.
Muszę również wspomnieć o lekach farmaceutycznych jakimi dziś dysponują lekarze. Pragnę jednak podkreślić, że powinny one być stosowane jedynie w bardzo ciężkich przypadkach i zawsze pod kontrolą lekarza.
Najważniejszą rzeczą jest odstawienie tych produktów żywieniowych, które powodują alergie przynajmniej na kilka miesięcy, kontrolując zarazem florę bakteryjną jelita, podając jednocześnie enzymy trawienne oraz suplementy, która zapewnią pacjentowi możliwość zdrowego funkcjonowania.
Istotną rzeczą jest również eliminacja jak największej ilości produktów chemicznych z naszego życia.